Friday, August 27, 2010

Satu lagi Kes Kurang Ajar!Ketika hangat isu ahli parlimen Serdang memasuki sebuah Surau di Kajang diperkatakan, kini muncul perkara yang sama di Selayang pula.
Bila kejadian tersebut berlaku tidak dapat dipastikan, tetapi ianya dilaporkan dalam Sinar Harian hari ini (jumaat 27.ogos.2010) di muka surat S13.
Perkara ini seolah-olah tiada kesudahannya. Saban tahun kejadian seperti ini berlaku semenjak kerajaan pakatan pembangkang mengambil alih negeri Selangor.
Perkara ini tidak pernah terjadi sepanjang pemerintahan kerajaan BN yang lepas. Semasa BN memerintah bukannya tiada wakil-wakil rakyat BN yang bukan islam menyampaikan bantuan kepada surau-surau atau masjid di Selangor, ianya ada. Tetapi mereka tidak pernah memasuki ruang sembahyang. Majlis hanya berlangsung di perkarangan surau.
Tetapi keadaan sekarang sudah berkecamuk, yang bukan islam masuk masjid, yang islam masuk gereja, kuil dan kilang arak. Semuanya dalam usaha mengejar undi.
Gambar di atas juga jelas sebagaimana di Serdang, gambar menunjukkan ahli parlimen Selayang dari PKR ,William Leong sedang menyampaikan sumbangan kepada Nazir Masjid di dalam ruang sembahyang dan di saf paling depan.
Arahan JAIS sudah jelas
Orang bukan Islam tidak dibenarkan memasuki dalam masjid dan surau apatah lagi di ruang solat utama kerana mereka dikategorikan seperti wanita yang didatangi haid.
“Orang bukan Islam adalah dilarang memasuki ruang solat kerana mereka ini dalam berkeadaan hadas besar apatah lagi berada di bahagian imam.
Tetapi mereka mengepi dan mengabaikan semua arahan ini demi cita-cita politik. Kejadian yang serupa pernah berlaku di Klang tahun lepas. Mereka tidak mengambil pengajaran dalam hal ini dan mereka seolah-olah mencabar kuasa JAIS dan juga mencabar DYMM Tuanku Al Sultan Selangor selaku Ketua Agama Islam di Selangor.
Kami di Selangor Daily berharap MAIS dapat mengambil tindakan yang sama seperti di Kajang terhadap Masjid ini, iaitu MAIS mengambil alih pentadbirannya.

dipetik dari http://www.selangordaily.com

No comments:

Post a Comment